Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата разследва четирима полицаи заради записа с полицейско насилие

| обновено на 10.07.15 в 14:41
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура е образувала наказателно производство и е разпоредила разследване срещу четирима полицаи – Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев по случая, показан във видеозапис в предаването "Господари на ефира". На него се вижда как мъжете блъскат Веселина Китова и Александър Грошанов.

Според обвинението има данни, че полицаите са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели. Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура, като първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.

Междувременно министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова допусна, че разпространените видеозаписиси с полицейско насилие от миналата година целят да дискредитират МВР и нея като министър. Тя съобщи, че още продължава проверката по случая. Започват и допълнителни обучения по задържане.
Тогава, когато трябва, ще има уволнения. Но няма да има самоцелни уволнения. Ще направим една повторна проверка, за да видим дали не сме пропуснали нещо.

Протест срещу полицейското насилие е организиран в градинката при МВР. Исканията на протестиращите са за по-голям контрол и ефективност на полицията, посочи Георги Мишев – един от организаторите. 

Румяна Бъчварова съобщи също, че пропуски в работата на варненската полиция са били установени във връзка с джебчийски кражби в един от големите молове във Варна. Медии разкриха, че крадците се хвалят с връзки в полицаи, които прикриват престъпленията. Тя посочи, че назначената от нея проверка вече приключва. Ако бъдат потвърдени нарушения, материалите ще бъдат предоставени на прокуратурата за понасяне на наказателна отговорност:
Директорът на Областната дирекция е назначил комисия за проверка на спрени досъдебни производства за извършени джебчийски кражби през периода  1 януари 2014 до 1 юни 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени