Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операции на турската полиция срещу джихадисти и срещу симпатизанти на ПКК

Над 20 души  бяха задържани днес в няколко различни града на Турция по подозрение за връзки с  джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава.

Между задържаните, които са били отведени  в генералната Дирекция по сигурността  има и трима чужденци, съобщиха информационните източници, но не бе огласено на чии държави са граждани.

Мащабната акция на турските сили по сигурността от звената за борба срещу тероризма  бе предприета тази сутрин едновременно на  разсъмване в Истанбул и няколко други града, хеликоптери по въздуха оказваха подкрепена акцията.

Според  източниците, арестуваните  са заподозрени в оказване на помощ за  вербуване на хора от Европа. Очаква се те да бъдат предадени на правосъдието с искане за задържането им в затвора.

Преди време в доклад на турската разузнавателна служба Мит бе огласено, че в  Турция има около 1200 бойци на джихадистката групировка Ислямска държава. Те разполагали с тайни квартири-явки,както и със складове за оръжия главно в източните провинции Ван,Газиантеп, Шанлъурфа.Смята се,че общо 3 х.души в Турция са свързани с джихадистите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна