Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът по правата на човека в Страсбург взе отношение по казуса "Гърмен"

| обновено на 11.07.15 в 13:27

Европейският съд по правата на човека смята, че с предложените мерки за социална закрила на  двете семейства от ромския квартал в Гърмен, чиито къщи трябва да бъдат съборени в понеделник, се нарушават основни човешки права. Писмото, изпратено до българските власти, задължава държавата да осигури подслон на децата и техните родители или да спре изпълнението на процедурата по принудително разрушаване на домовете им. Това потвърди за "Хоризонт" адвокат Александър Кашъмов, който разполага с документа от Страсбург.

Съдът в Страсбург бе сезиран от Българския хелзински комитет и неправителствената организация „Инициатива за равни възможности“, след като стана ясно, че социалните служби са предложили временно настаняване в център „ Майчина грижа“ само за майките и децата, две от които са с тежки увреждания. Семействата отказаха социалната закрила. Адвокат Кашъмов бе категоричен, че не става дума само за въпроси, на които България  трябва да отговори:

Европейският съд за правата на човека се позовава на правило 39 - привременна мярка, която е задължителна за всяка държава-членка, добави той.

Към момента нямаме нови и различни указания за промяна в графика на събаряне на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“, заяви областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов, който координира действията на институциите по казуса „Гърмен“. Той допълни, че ситуацията е динамична.

До края на месеца за принудително разрушаване са предвидени общо 22 от къщите в ромската махала. Първите 4 бяха съборени в края на юни. Семействата, останали без дом, също не се възползваха от предложените възможности за социална закрила и останаха при свои близки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени