Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Господинов-Харакирито беше осъден на 12 години затвор

Според обвинението той е предизвикал умишлено пожар в триетажна сграда в Созопол, в който загинаха трима души през 2012 г.

Снимка: БГНЕС

Бургаският окръжен съд присъди 12 години затвор за Павел Господинов, който беше признат за виновен, че на 15 ноември 2012 година е запалил умишлено триетажна сграда – паметник на културата в Созопол, като при пожара загинаха трима души.

Павел Господинов ще трябва да плати 200 000 лева за нанесените неимуществени вреди на близките на загиналото семейство Ноневи. 

Съдебният процес срещу Павел Господинов, известен като Харакирито, продължи две години. Делото беше многократно отлагано заради влошеното здраве на подсъдимия, който страда от цироза на черния дроб. Дълго време Господинов беше под домашен арест, но на последното заседание беше задържан под стража заради две висящи дела за престъпления, извършени, докато е с мярка за неотклонение.

В хода на съдебния процес обвиняемият отрече показанията си, дадени на досъдебното производство. В тях той е признал, че умишлено е запалил къщата, защото пострадалото семейство му дължало 500 лева за неплатен наем.

Прокурорът по делото Деян Петров поиска най-тежкото наказание – 15 години затвор. Според обвинението вината на подсъдимия е безспорно доказана, а заради фрапиращи нарушения в досъдебното производство и липсата на достатъчно доказателства, адвокатът на подсъдимия Иван Киселичков поиска оправдателна присъда.

Решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна