Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Няма да подам оставка

Снимка: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че няма да подаде оставка. Право на всеки е да протестира, да иска оставки, да се аргументира. Мое право в същото време е да работя така, както намирам за правилно, посочи Цацаров по bTV по повод готвения тази вечер протест с искането за неговата оставка и в подкрепа на съдебната реформа. Цацаров наблегна, че смисълът на живота му не е да оцелее като главен прокурор. А на въпроса дали съжалява, че е поел поста, той отговори, че ще каже, когато дойде време да си тръгне. 

Главният прокурор подчерта още, че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи. Имам достатъчно ангажименти, за да се появя и на протест. Оставка не се постига по този начин, заяви Цацаров.

Ако някой счита, че проверката срещу Министерството на правосъдието е насочена срещу усилията на Христо Иванов в качеството му на министър, се лъжe, изтъкна още главният прокурор и добави, че не води война с прокурорски проверки. Една прокурорска проверка касае длъжностни лица в Министерството на правосъдието. Нали някой не си мисли, че министър Христо Иванов е човекът, който ще подписва договори за ремонт на климатици, коментира главният прокурор. Една проверка при всички случаи трябва да започне със снемане на обяснения на главния редактор на вестника, който е публикувал тази информацияКакво проверяваме – Калоян Стоев или факти? Кой стои зад тези факти – едно печатно издание, то има ли главен редактор – има, допълни Цацаров. Внушение е, че Пеевски е Цацаров и Цацаров е Пеевски. Тази тема отдавна ми омръзна, подчерта още обвинител номер едно.

По думите на главния прокурор КТБ е била любимо украшение на властта, гледано под стъклен похлупак.

Цацаров опроверга тезата, че банката е била "съборена", а преди това е била в перфектно състояние. Ако банката беше в перфектно състояние, щеше ли на определени вложители да дава лихва от 9,8%, попита той. Разрушава се нещо здраво, всяко разследване е разследване за престъпление. Някой оспорва ли, че вътре е имало свързани кредити, някой оспорва ли, че до един момент това е била любимата банка на властта, попита главният прокурор и добави: Когато държавните предприятия държат парите си там, когато банката осъществява действия по самокредитиране и когато капиталите изтичат чрез свързани дружества с управители охранители и касиери, това здрава банка ли е, пита още Цацаров. В моя мандат делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо, увери той.

По отношение на промените в Конституцията и съдебната реформа, Цацаров смята, че не би могъл да приеме популисткия подход към съдебната реформа. Според него съдебната система само с лозунги и празни приказки не може да бъде променена. Ако проектът за промени в Конституцията мине на първо четене, той няма да събере 180 гласа, но ако събере 160 гласа, следващото гласуване е след не по-малко от два месеца. Отсега се казва, че ако това стане, то ще бъде след 25-и октомври, защото има друг приоритет – местни избори. Ако финализираме Конституцията, ще е за Коледа, прогнозира Цацаров. Според него обаче дотогава редица важни закони ще трябва да чакат. Обвинител номер едно определи като лъжовна мантра твърденията, че промените в Конституцията ще решат всички проблеми.

До броени дни обвинителният акт срещу Христо Бисеров ще влезе отново в съда, съобщи още Цацаров.

В прокуратурата има откровени некадърници, но те не определят облика ѝ, признава главният прокурор.

Той допълни, че няма нова информация за Братя Галеви. 

С всеки премиер работя добре, заяви още Цацаров. Нямам право на личностна комуникация, имал съм много добра професионална комуникация с Пламен Орешарски, имам такава и с Бойко Борисов, поясни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна