Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работата на МЗ и БЛС по остойностяване на медицинските услуги и разделянето на дейности

| обновено на 14.07.15 в 17:25
Снимка: БГНЕС

Три работни групи от Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз започват работа за остойностяване на медицинските услуги и разделянето на дейности. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов посочи:

Когато кажем колко е реалната стойност на определено лечение, когато кажем колко са средните разумни стопански разходи, които Касата може да поема, за да може да функционира определено лечебно заведение, тогава разговорите финансирана, недофинансирана или реално финансирана е тази система, стават чисти и прозрачни. Преговорите между Лекарския съюз и държавата стават с ясни параметри.

В момента това е "котка в чувал" и ние нямаме гаранция нито, че Касата плаща достатъчно за ефективността на нашето лечение, нито че ни плаща повече, отколкото е нужно. Няма гаранция, че нашите лекари и сестри получават достойно възнаграждение за работата, когато вършат, когато я вършат добре.

Не е ясно дали Българският лекарски съюз ще участва в изработването на пакета медицински дейности, обясни председателят д-р Венцислав Грозев:

Но днес е Управителният съвет на Българския лекарски съюз и той ще реши това нещо, но за медицинската целесъобразност и стандарти – да, напълно сме съгласни и ще участваме в системата на изваждане на дейности от болничната в доболнична помощ и смятам, че тук нашите бордове са хората, които са най компетентни и ще дадат най-добрите предложения, които ще гарантират и спокойствието на системата, и доброто състояние на лекарите, които ще извършват тези услуги, и на пациентите, разбира се, като ниво на качество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна