Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд: Светът постигна напредък със споразумението по иранската ядрена програма

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд приветства историческото споразумение за иранската ядрена програма в интервюто си по случай националния празник на Франция. Той се спря и на гръцката криза, борбата с тероризма, френската и европейската икономика.

Светът постигна напредък със споразумението по иранската ядрена програма, постигнато след дългогодишни преговори. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в телевизионното си интервю.

Той приветства отново и споразумението с Гърция като "победа за Европа" и подчерта, че Франция е изпълнила ролята си за задържането на Гърция в еврозоната. Френският президент намира, че с новия финансов план Европа е изразила не унижение, а солидарност с гръцкия народ. Той увери, че въпреки разногласията френско-германската двойка действа в единство, без което не би имало такъв резултат. Запитан за уроците от гръцката криза, Оланд заяви, че готви нови предложения за общото икономическо управление на Европа.

Терористичната опасност беше сред акцентите в интервюто на президента, който увери, че всички мерки срещу заплахите от атентати ще продължат да действат. Относно борбата с организацията "Ислямска държава", Оланд за пореден път отхвърли всякаква френска намеса в Сирия.

Той отказа да коментира евентуалната си кандидатура за втори президентски мандат през 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени