Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът спря помощите за отглеждане на дете за родителите на непълнолетни родилки

| обновено на 15.07.15 в 11:11
Снимка: БГНЕС

С окончателните промени в Закона за семейните помощи беше решено  двойките, които живеят на семейни начала, също да се считат за семейство. Промяната е свързана с определението за самотен родител и отпускането на детски надбавки. Непълнолетните майки ще получават помощи за дете само в натура. Заместник-социалният министър Лазар Лазаров обясни:


Във всички случаи помощта за тях ще бъде предоставена в натура. Всички непълнолетни майки, които се върнат след раждането на училище – помощта за тях ще бъде изплатена еднократно. В същото време обаче, в самото начало, когато непълнолетна майка роди, помощта за семейството, което има право на такава за нея, ще бъде спряна. Но в крайна сметка детето, което се е родило, ще получи подкрепа, защото то не може да избере в какво семейство да се роди и на каква възраст да бъдат неговите родители.

Помощите за майките студентки ще бъдат изплащани на два пъти. При раждането на детето и след представяне на доказателство за записан следващ семестър или завършено висше образование. 

В седмичната програма на депутатите са и промените в Закона за защита на потребителите, в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и в Закона за водите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени