Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Иванов: Ако парламентът отхвърли промените, съдебната реформа ще се отложи за неопределено време

Аз лични битки не водя

| обновено на 15.07.15 в 13:48
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ако парламентът отхвърли промените, реформата в съдебната система ще се отложи за неопределено време. Министърът не смята, че води лични битки по темата:
Всякаква престрелка, каквато би могло да има и да се привиди, би трябвало да спре, разбира се. Аз лични битки не водя и нямам никакъв личен въпрос с никой. А напротив – с всички хора, с които работя, имам чудесни лични отношения – професионални и междуличностни, така че не може да се говори за лични отношения. Предлагам една конкретна реформа. Пак ви казвам, сигурно има хора, които биха искали, когато ние предлагаме реорганизация на мениджмънта на съдебната власт – т.е. това е абсолютно централният въпрос, който гарантира как се носи отговорност, как се взимат решения, от кого, кой носи последиците за лошите решения, нали достатъчно важно е това нещо. Ние го предлагаме, да се превърне това в някаква междуличностна тема. Не, не е междуличностна. Това е един от основните въпроси в нашия 25-годишен преход. Нека го решим, без да се вторачваме в това кой какво е казал, защото това е начин да не се случи пак. 

Правосъдният министър отрече да има диаметрални различия за съдебната реформа с главния прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че не вижда проблем в размяната на реплики през медиите между него и обвинител номер едно:
Защото сме демократично общество. Медиите са единственият начин, по който един политик може да говори с обществото по тема, която е важна. Аз не си говоря нито с ВСС, нито с господин Цацаров. Не вярвам, че той си говори с мене. Всеки един от нас има някакви свои аргументи, някакви свои контрааргументи, но разговаряме с обществото и го правим чрез медиите. За мен това е част от демокрацията. Сега, има ли ирония, няма ли ирония, към кого е насочена тази ирония? Едва ли за първи път се случва да има такъв дебат, но нека не се объркваме – разговорът е с българското общество, а не помежду ни.

В коментар за снощния протест на "Протестна мрежа", на който беше поискана оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и провелия се по същото време контрапротест с искане на неговата оставка, правосъдният министър каза:
Бих искал, разбира се, да благодаря на хората, които изказват подкрепа, но искам да благодаря и на хората, които, макар и да ми искат оставката, също се обявяват за съдебна реформа. Независимо защо са там, знакът е ясен. Българското общество иска промени в съдебната власт. Лошото е, че очевидно не успяваме да излъчим достатъчно ясна воля за тези промени и това кара хората да се изнервят и да реагират.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна