Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанка Христова: Избирателната комисия в Павел баня ще определи нов Общински съвет с 3-месечен мандат

Сесея на Общинския съвет в Павел баня
Снимка: БГНЕС

Общинската избирателна комисия в Павел баня ще избира нов Общински съвет с мандат от три месеца. Това съобщи за "Хоризонт“ Цанка Христова, която е председател на Комисията там. След предсрочното прекратяване на мандата на целия Общински съвет, това е единственият законен ход според Изборния кодекс.

ЦИК отказа да разгледа жалбата за предсрочното разпускане на Общинския съвет в Павел баня, а административният съд в Стара Загора досега не се е произнесъл дали спира изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия.

Всичките шест дела по този случай съдът е обединил в едно, но няма насрочена дата за него. Понеже законът не предвижда една година преди редовни местни избори да се провеждат предсрочни, а единственият, по думите на Цанка Христова възможен и законен ход в тази ситуация, е посочен в разпоредбите на чл. 458, ал. 3 от Изборния кодекс.

Затова утре тя свиква заседание на Комисията, на което ще бъде структуриран новият Общински съвет на принципа - влиза всеки следващ от листите на партиите, участвали в последните местни избори, който е след общинския съветник с предсрочно прекратен мандат.

Ако Комисията събере кворум и избере състава на новия местен парламент, до края на юли областният управител трябва да свика заседание, на което новите съветници ще се закълнат и ще си изберат ръководство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна