Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати поискаха промени в дейността на частните пенсионни фондове

| обновено на 16.07.15 в 18:06
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС
Депутатите от комисията, която разглежда дейността на частните пенсионни фондове, предлагат промени в дейността им между двете четения на Кодекса за социално осигуряване.
Предложенията засягат родените след 1959 година, които задължително се осигуряват и в допълнителен фонд. Народните представители предлагат доходността на фондовете да се обявява на всяко тримесечие, вместо, както е сега – веднъж годишно. Предлага се таксата за управление да бъде не 5% от вноската, а да достигне 3,75%. Инвестиционната такса от 1% да стане до 0,75%, предлагат още депутатите, а таксата от 20 лв. при прехвърляне на вноската от един фонд в друг – да отпадне. 
Да бъдат ограничени възможностите за злоупотреби между фондовете и инвестиране в техни свързани фирми, предлагат още народните представители. 
Корнелия Нинова, която е председател на комисията за фондовете, обясни:
Тези решения, както и по време на работата на комисията, са консенсусни и ще бъдат приети в зала. Ориентирани са към интереса на хора, чиито пари се управляват от фондовете, за да им гарантираме прозрачност, да имат повече средства в партидите си, за да може и някой ден да получат и по-високи пенсии.

Асоциацията на индустриалния капитал изцяло подкрепя текстовете за промени в Кодекса за социалното осигуряване внесени от Реформаторския блок. Едно от предложенията е родените между 1960 и 1970 година да имат право да избират къде да постъпва вноската им за  втора пенсия , а за останалите правото за избор да не важи. Друга промяна, която се предлага е пенсията, която ще плаща НОИ да не бъде редуцирана с 28 процента, а с 13 на сто. заради вноската на държавата като универсален осигурител. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна