Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ЕС да одобри официално спешния заем за Гърция

7-те милиарда евро ще бъдат гарантирани от всички 28 страни-членки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се ЕС формално да одобри спешен заем от 7 милиарда евро за Гърция, който ще бъде гарантиран от общия бюджет на 28-те. Решението би означавало участие и на България, но Еврокомисията обеща компенсации на държавите, които не членуват в еврозоната. Представителите на 28-те страни-членки в Съвета по икономически и финансови въпроси постигнаха снощи принципно съгласие да се използва специален европейски фонд за набирането на 7 милиарда евро. Без тях в понеделник Гърция ще обяви неплатежоспособност спрямо Европейската централна банка и съществува риск от провал на цялостния план за спасение на страната.

Така нареченият "мостов заем" ще послужи като временен буфер за Гърция, след което парите ще бъдат възстановени, когато започне редовната ѝ спасителна програма, договорена с евролидерите.

България и останалите страни няма да внасят директно пари за Гърция в Европейският фонд за финансова стабилност – той се ползва с рейтинг ААА и може да заема от финансовите пазари при много ниска лихва. Ако Атина обаче не успее да върне заема, загубите ще бъдат за бюджета на ЕС и ще се разпределят процентно за сметка на данъкоплатците от 28-те държави, включително България. ЕК предложи допълнителни финансови гаранции само за деветте страни извън еврозоната, което снощи накара Великобритания да даде принципно съгласие.

Решението за 7-те милиарда евро ще се гласува формално днес в Съвета. Не е известно как ще гласува българското правителство и какво е решил финансовият министър Владислав ГорановИзточници от Брюксел обаче уточниха, че няма да има право на вето и дори някои да гласуват против, ще се събере необходимото квалифицирано мнозинство. Така решението ще се публикува бързо в официалния вестник на Съюза, за да може гърците да получат парите до понеделник.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна