Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български производители искат едноседмичен срок за плащане от търговските вериги

Снимка: БГНЕС

Български производители на плодове и зеленчуци настояват за едноседмичен срок на разплащане с търговските вериги. Промените в Закона за защита на конкуренцията, които бяха гласувани наскоро от парламента, задължиха хипермаркетите да плащат в период от 30 дни. Производителите алармираха и за 85% дял на сивия сектор в търговията с плодове и зеленчуци по пазарите. 

Има продукция със съмнителен произход и качество, често с нередовни документи и укрити данъци, и дори опасна за здравето на потребителя. Огромният брой от сделките по пазарите не се осчетоводяват, твърди председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов:
Тук просто интересът е плодовете и зеленчуците да минават през граници и да се плаща, да работят корупционните схеми, ДДС-то не се внася, държавата губи, те продават нелегално.

Затова производителите предпочитат отношенията с големите търговци, но имат и условия:
Ние ще настояваме за едно плащане в рамките от 5 до 7 дни, тъй като няма никаква логика, освен печалба за супермаркетите, те да работят с нашите пари.

За да се случи това обаче, и търговците поставят своите условия:
Стоката да бъде качествена и съответният доставчик да може да доставя нужното количество, защото на никой няма да му е приятно да обявиме рекламна цена, а стоката да не е достатъчна, коментира Димитър Спасов управител на една от големите вериги.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна