Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърсев: Придобиването на "Алфа банк" е свидетелство за доброто състояние на "Юробанк"

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

Гръцката "Юробанк" ще изкупи около 80 офиса на "Алфа банк" в България. Сделката ще бъде финализирана този следобед, твърди агенция Ройтерс. Миналата година близо 65% от гръцката банка бяха придобити от американски и канадски фондове. 
Пред "Хоризонт" банковият експерт Емил Хърсев обясни, че придобиването на банки е нормална практика и свидетелства за доброто състояние на гръцката "Юробанк". Той е категоричен, че смяната на собствеността няма по никакъв начин да се усети от клиентите на "Алфа банк" у нас:
Предполагам, интересът на "Юробанк"от Гърция към клоновете, той клонът е един с изнесени работни места, обособени офиси на "Алфа банк" в България, е продиктуван от доброто познаване на пазара.

Експертът коментира може ли новият собственик на "Алфа банк" да поиска да изтегли капитал от България:
Може да поиска, но може и да не получи разрешение. Не виждам защо ще го иска. Такива придобивания се правят, с цел да се развива бизнес, а не с цел да се изтегля човек. Ако е трябвало да се изтегля, да беше стоял изтеглен и да не се втегля отново във България, от която се изтегля преди година, просто хипотезата е несъстоятелна от самото си начало. Идеята, че ще купиш нещо, ще влезеш някъде с цел да излезеш, не ми се вижда разумна. Нормалните банки не правят така.
 
Според Емил Хърсев проблемът в Гърция не идва заради банките в страната, а заради правителството. Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в Гърция се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар, припомня агенция Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени