Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският механизъм за стабилност реши официално да започне преговори за трета спасителна програма за Гърция

Европейският механизъм за стабилност (спасителния фонд ESM на еврозоната) взе официално решение да започне преговори с Гърция за трета спасителна програма, която може да достигне до 86 млрд. евро през следващите три години, се посочва в официално изявление на Фонда.

С днешното решение завършва една много бурна и инфарктна и седмица, започнала със споразумение между лидерите на еврозоната и гръцкия премиер Ципрас, последвано от гласуване в парламента на Гърция на пакет от строги мерки на икономии и приключила с осигуряване на спешно мостово финансиране на Атина за 7,16 млрд. евро, целящо да се избегне гръцки фалит в началото на следващата седмица (на 20-и юли), когато страната трябва да погаси задължения за 4,2 млрд. евро към ЕЦБ и по този начин да се предотврати риска от сценарий "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната).

Това решение на фонда ESM проправя пътя на институциите да преговарят с гръцките власти за нов Меморандум за разбирателство с подробно описание на договорените макроикономически реформи и на политическите условия, свързани с финансовата помощ от страна на Фонда, се посочва в изявлението на Европейския спасителен механизъм.

Решението на фонда ESM стана факт, след като и парламенът на Германия одбори нови преговори за трета спасителна програма за Гърция.


Председателят на финансовите министри на еврозоната (на Еврогрупата) Йерун Дейселблум, който е и председател на Европейския механизъм за стабилност, очаква преговорите по третия спасителен план за Гърция да отнемат около четири седмици.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис също заяви, че споразумението за нова тригодишна спасителна програма за Гърция може да бъде постиганото в рамките на няколко седмици и добави, че въпросът за преструктуриране на дълга ще бъде част от тези разговори.

Редица представители на ЕС се надяват спасителната сделка за Атина да бъде факт до средата на август, когато (на 20-и август) Гърция трябва покрие ново плащане към ЕЦБ за близо 3,2 млрд. евро.

Трябва да се има предвид, че текущият "мостов заем" за 7,16 млрд. евро е достатъчен единствено за покриване на финансовите нужди на Гърция до края на юли (за плащането в понеделник на 4,2 млрд. евро към ЕЦБ и за погасяване на двете просрочени задължения към МВФ за общо 2 млрд. евро). На този етап на властите в Атина няма да се отпуска нов заем за покриване на финансовите нужди на страната за месец август. Това може да стане факт едва след успешно приключване на преговорите за трета спасителна програма за Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна