Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смилево, Македония се провежда събор по повод 112 години от Илиденско-Преображенското въстание

В Смилево в Македония ще се проведе традиционният събор. Ще бъде осъществена среща на българите там и наши сънародници, които заедно ще отбележат 112 години от Илиденско-Преображенското въстание. 

На събитието ще присъстват директорът на Държавната агенция на българите в чужбина Борис Вангелов, депутати от ВМРО, делегация от Министерството на отбраната, както и дипломати и приятели на България в Македония. Отправени са покани и до президентите и премиерите на двете страни.   

Смилево в съвременна Македония през последните години се наложи като събирателно място, на което гражданите ѝ с българско самосъзнание се събират и отдават почит на героите на Илинденско-Преображенското въстание и на историческите личности, които са го обявили и ръководили преди 112 години.

Българският културен клуб в Скопие, който е и най-влиятелната българска неправителствена организация в съседна Македония, организира за седма година честванията в Смеливо. Мирослав Разински от Българския клуб Скопие обясни за „Хоризонт“:

Тази година посланието на това честване е среща с потомците на войводите. На самото честване ще присъстват наистина внуци и родственици на известни дейци, възрожденци и войводи от Македония. Такива са -  Евелина Александрова, която е внучка на Тодор Александров, Елисавета Шапкарева и Петър Мутафчиев, които са внуци на великия български възрожденец от Охрид Кузман Шапкарев.

Ще присъства Данаил Татарчев, който е родственик на първия председател на ВМРО Христо Татарчев. И всеки един, който желае, може да присъства и да си поговори за една семейна памет,  за какво са се борили, какви са били техните идеали . Както и всяка година, така и тази година са изпратени покани до официалните представители на България и Македония в лицето на премиерите и председателите, за  да вземат свое участие на този събор и да допринесат за строенето на добросъседски отношения между Република България и Македония.

Цялото интервю на Николай Кръстев с Мирослав Ризински, излъчено в предаването "Събота 150", можете да чуете в звуковия файл.

.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна