Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават пожарите в Гърция

Гърция продължава борбата в пожарите
Снимка: Катя Пеева

Продължават пожарите в Гърция. Франция изпрати три специални самолета в помощ на гръцките власти. Българин е задържан с обвинение за участие в умишлен палеж в Атина.
На много места пожарите са предизвикани умишлено по сведения, както на местните власти, така и на доброволците,които се включиха в гасенето. Пожарникарите намериха газови бутилки на няколко места. Има запалени пожари  и от невнимание на пчелари и туристи.Навсякъде се включиха доброволци.
Службата за борба с умишлените палежи задържа 58 годишен българин,обвинен в умишлен палеж на гората в квартал Кареас до Атина. Той е предаден на прокуратурата.
Разследват се причинете, предизвикали общо 54 пожара за няколко часа в Гърция. Министърът на отбраната разпореди военни части да участват в овладяване на огнената стихия. Военни патрули охраняват горските райони, където и днес е висок рискът от пожари.
Премиерът Ципрас призова за спокойствие и участие на доброволци само съвместно с пожарникарите:
„В този момент всички трябва да запазим спокойствие. Съдействие оказват доброволци на много места,но приканвам тяхното включване в гасенето на пожарите да става само с разрешение на силите на противопожарна охрана,които координират действията в цялата страна“
По последна информация и при овладените пожарни огнища има опасност от възстановяване на огъня поради сивия вятър.Взети са мерки, за да няма човешки жертви. Евакуираха села и детски лагери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна