Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерени са и последните трима души, имали достъп до заразеното месо

Взети са проби от контактните

| обновено на 20.07.15 в 12:23
Снимка: Радио Шумен

И последните трима души от варненския квартал "Аспарухово", които са имали контакт с месо, заразено с антракс, са установени. Взети са необходимите проби. Очаква се следобед да станат ясни резултатите от пробите, взети от първите 18 души. В рисковия кръг от хора са около 26 души. Разследването на полицията е доказало, че транжорната, където е било разфасовано заразеното месо, е легална и е регистрирана. Собственикът ѝ обаче отрича в нея да е влизало заразеното месо. 

Ваксинацията на всички животни в село Млада гвардия срещу антракс започва следобед, заяви изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който участва в заседанието на кризисния щаб във Варна. Ще бъдат ваксинирани над 600 животни с жива българска ваксина. Заради високите температура ваксинацията ще започне в 17.00 часа. Имунитетът се изгражда до една седмица, поради което през това време животните няма да бъдат допускани извън оборите. 

Ветеринарният лекар на селото д-р Пенка Велкова не пожела да разговаря с медиите.

Илиев уточни, че вторият случай на умряло животно в село не е извънредна ситуация, а той е отишъл в района, за да провери дейността на местния ветеринарен лекар:
Не е невероятно това, че е починало второ животно, но там има огнище, така че, докато не ваксинираме, е възможно да се появяват и нови. От тук нататък ще вземем материал, ще го изпратим за изследване, има си процедура по загробване, която позволява така да станат нещата, че да не разпространяваме заболяването. Трябва да се загроби и не трябва да се отваря трупът, защото тогава става белята. За хората няма опасност, за никой няма опасност, ако се спазват правилата, но не са спазени.
Що се отнася до собствениците на животни, които не са маркирани, което е задължение по закон, те ще бъдат глобени и ще им бъдат съставени актове. Последният случай на антракс в областта е бил през 1991 година в град Игнатиево, но тогава е имало само едно починало животно.

В работата на кризисния щаб, ръководен от областния управител Стоян Пасев, участва и заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той посочи, че засега хората, консумирали заразено месо, са в добро здравословно състояние и нямат оплаквания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени