Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган се срещна с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ

Снимка: Бранислава Бобанац

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди нападението в град Суруч, при което загинаха 30 души. Той заяви, че е бил информиран за терористичната атака на борда на самолета на път за Никозия, където днес се отбелязва 41-вата годишнина от турската инвазия на 20 юли 1974 г.

Реджеп Тайип Ердоган е в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, за да участва в тържествата, с които се чества Денят на мира и свободата - деня на турската инвазия на острова през 1974 г. С лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ Ердоган е обсъди преговорите за решаване на кипърския въпрос. На съвместна пресконференция с Акънджъ той изрази надежда, че тази възможност няма да бъде пропусната. 

Турция продължава да подкрепя създаването на федеративна структура в Кипър, както и през 2004 г., когато беше предложен ”Планът Анан”, и като гарант по Договора за независимост на Кипър е готова да направи това, което е необходимо.

Мустафа Акънджъ изрази надеждата си, че историята от юли 1974 г. няма да се повтори и посочи, че иска да види Източното Средиземноморие и Егейско море като място на мир. В обръщението си към кипърските турци по случай Деня на мира и свободата той заяви, че случилото се през лятото на 1974 г., въпреки че се представя за “мироопазваща операция”, на практика беше война и най-големите жертви от нея са кипърските гърци. Това беше първият път, когато лидер на кипърските турци определи трагичните събития отпреди 41 години като война.

Признанието му беше приветствано от президента на Кипър Никос Анастасиадис, който от своя страна подчерта, че е необходимо да се работи за излекуване на раните и премахване на белезите. Осъждайки посещението на Ердоган в окупираните територии, Анастасиадис заяви, че се надява турският президент поне да покаже решимостта на страната си да се сложи край на тази неприемлива ситуация.

Днес в двете части на разделения Кипър беше отбелязана годишнината от турската инвазия на 20 юли 1974 г. В контролираните от правителството на републиката територии се състояха възпоменателни церемонии и панихиди на гробища, мемориали, в църкви, с които бяха почетени загиналите преди 41 години. Северната окупирана част на страната празнува с церемонии на почит, тържества и военен парад на турската армия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна