Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ и фирмите обменят електронно декларациите за изплащане на болнични листове от догодина

Снимка: БГНЕС

След 1-ви януари фирмите няма да носят в Националния осигурителен институт декларациите за изплащане на болничните листове. Обменът на данни ще е по електронен път за всички, които отчитат повече от 2 документа. Според управителя на Института Бисер Петков, от това ще спечелят и бизнесът, и хората.

Ефектът само от това намаляване – на административната тежест върху бизнеса, е оценен на над 71 милиона лева годишно. Става дума за спестено време, което безспорно е един от най-ценните ресурси. За хората предимствата и ползите ще бъдат свързани с ускоряване на изплащането на паричните обезщетения. Нормативният срок е 15 работни дни, а това, което е записано вече в приетата миналата сряда наредба от МС, е, че този срок, след първи юли 2016 година, ще бъде скъсен на 10 дни. Нашата амбиция е, след като системата заработи, практическият срок за плащане да бъде под тези максимални 10 дни.

До 1-ви септември ще бъде готов проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2016 година. Ще бъдат отчетени и промените, които парламентът ще приеме в Кодекса за социалното осигуряване. Отсега се знае, че разходите за пенсии и обезщетения ще са по-високи от тазгодишните, като ще надхвърлят 10 милиарда лева, въпреки че броят на пенсионерите ще е по-малък, по обективни причини, обясни Петков:

Нормално е при съответно ежегодното нарастване, вследствие на индексации и на по-високи размери на отпусканите пенсии спрямо тези, които се прекратяват, бюджетът за следващата година да прехвърли 10 милиарда лева. Тенденцията, която наблюдаваме през последните години, е намаляване броя на пенсионерите, като общо число. То е резултат от това, че като цяло българското население намалява. Факт е, че последните години броят на прекратяваните пенсии е по-голям от броя на новоотпусканите пенсии. Това води до едно постепенно намаляване на броя на пенсионерите от порядъка на 1000–2000 годишно, това на фона на 2 170 000 пенсионери, разбира се, не е нещо значително, но, като тенденция, то се наблюдава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени