Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: Нищо смислено няма да се получи от предстоящата проверка на "Банков надзор" от Сметната палата

Снимка: Таня Харизанова
Финансистът Емил Хърсев изрази скептицизъм към изхода от проверките, извършвани по злободневни теми, предмет на разследване и от висок обществен интерес, какъвто е случаят с КТБ: 

Не вярвам нещо смислено да се получи от оповестената днес предстояща проверка на Сметната палата на "Банков надзор" в БНБ. Според мене неправомерно се опитва цялото общество да хвърли върху "Банков надзор" вината за сгромолясването на най-крупната преди година банка у нас. Според мене от "Банков надзор" си бяха на мястото. Ако са знаели какво се случва в КТБ и не са предприели мерки, това вече е престъпление.

Емил Хърсев подчерта, че допреди провала на БНБ с КТБ като стратегически орган, управляващ банковата система, а и на цялата страна, за българския банков надзор, от всички възможни места, сме чували само суперлативи. На въпрос за приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност и последствията от това, Хърсев отговори:

Законът може да каже какво трябва да се прави и какво не бива да се прави, но не може да принуди никого да направи или да не прави това.

Цялото интервю на Емилия Антова с Емил Хърсев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна