Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестират служителите на "Топлофикация - Русе"

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Топлофикация - Русе" отново излязоха на протест. Те са недоволни от създаването на фонд за енергийна сигурност, в който производителите на енергия трябва да отчисляват 5 процента от приходите си.

За един час служителите напуснаха работните си места и излязоха пред входа на ТЕЦ "Изток".

Според новите текстове в закона за енергетиката Националната електрическа компания ще бъде оздравявана с пари от производителите на ток. Те ще трябва да плащат всеки месец по 5% от приходите си за продаден ток. По сметките на енергетиците в Русе това означава:

Рекет от началото на 90-те години. Месечно в най-свития процес, който е в момента - летния период, се пада около 120 хиляди лева, тези 5 процента трябва да се дадат на НЕК. Ще има съкращение на персонал, защото това е едно финансово сътресение на самото предприятие. Искат ни ги на всяко 15-о число, тоест не да завърши данъчната година и след това данъчни декларации, както останалите данъци, това е на 15-о число. Все едно са на заплата при нас.

Това казаха синдикалистите Любомир Каринов и Тодор Дечев от "Топлофикация - Русе". Държавното вземане ще се нарича "Сигурност за енергийната система" и на практика всички търговски дружества от сектора се задължават да субсидират държавната енергийна компания.

Енергетиците в Русе имат готовност да преминат към ефективни стачни действия.

Работниците от мина „Черно море” излизат на предупредителен протест утре. Според синдикатите в предприятието, заради новата 5-процентна такса за производителите на ток ще, бъдат намалени и парите за мините, защото те са свързани с топлофикациите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна