Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катайнен: България – регионален център за новооткрити бизнес проекти

Снимка: БГНЕС

България може да се превърне в регионален център за новооткрити бизнес проекти. Това прогнозира заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен. На въпрос на БНР той уточни, че Европейският фонд за стратегически инвестиции тепърва започва да приема кандидати за финансиране по т.нар. "План Юнкер" за работни места и растеж. Днес бяха приети правилата, по които Фондът ще работи и ще се оценяват проектите за финансиране от есента.

Всеки, който иска да инвестира в България по "плана Юнкер", трябва да поиска пари не в Брюксел, а в Люксембург, където е седалището на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Споразумението с нея беше подписано днес между шефа на ЕК и ръководителя на банката Вернер Хойер. Комисия от експерти на двете институции ще решава кои проекти са реалистични и покриват евростандартите.

В края на миналата година българското правителство прати до Еврокомисията 14 проекта за 3,5 милиарда евро, които желае да бъдат подпомогнати. Става дума за саниране на сгради, строежи на магистралата от София до ГКПП Калотина, скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, както и жп линиите Карнобат – Синдел и Русе – Варна, различни електропроводи и проекти за водоснабдяване и оползотворяване на отпадъците. Заявено беше желание за финансиране и на интерконектора с Гърция за пренос на природен газ. За всички тях обаче тепърва трябва да се кандидатства отново, обясни зам.-председателят на Комисията:

Този списък е коренно различен от списъка на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Той е насочен предимно към частни проекти. Ако предложилите тези проекти наистина искат да инвестират, те трябва да се свържат директно с Европейската инвестиционна банка.

Същевременно днес беше потвърдено финансирането за осем напреднали проекта в сферата на иновациите, инфраструктурата и енергийната ефективност в Дания, Испания, Франция, Финландия, Италия и Ирландия. Като утешение Катайнен посочи, че Комисията обсъжда идеята заедно с ЕИБ да помогнат на българските власти с консултантски услуги:

България може да стане регионален център за стартиращи предприятия, където да се предоставят не само пари, но и техническа помощ.

Европейският фонд за стратегически инвестиции трябва да започне да функционира от септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна