Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Харманли обяви бедствено положение заради пожара край Дрипчево

Огнената стихия се разраства

| обновено на 23.07.15 в 17:47
Снимка: БГНЕС

Община Харманли обяви бедствено положение заради пожара край село Дрипчево. Огнената стихия се разраства и пожарът вече се е пренесъл в землището и на близкото село Изворово. Горят близо 4000 декара, от които около 200 декара широколистна гора. В гасенето са включени военнослужещи и горски работници. Високите температури,вятърът и планинският терен затрудняват гасенето. Огнището на пожара е под контрол, съобщи директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението в Хасково Николай Вълчев.

Районна прокуратура в Харманли образува досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост в чужд имот, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Под ръководството ѝ се извършват огледи, назначени са експертизи. Работи се по версия за причиняване на пожара по непредпазливост при почистване на пасище.

В гасенето се включиха и тежки верижни машини, защото пожарни автомобили не могат да достигнат огнището. Говорителят на областната противопожарна служба в Хасково Пламен Петков обясни:

Пожарът е в силно пресечена местност в посока селата Оряхово и Младиново. Работят в момента шест пожарни екипа, плюс екипи на Горско стопанство. От днес от 7.00 часа са включени тежка верижна машина на ТЕЦ "Марица изток" плюс тежка верижна машина на пожарната. В момента се изграждат просеки в близост до пожара. Няма опасност за населените места. Надяваме се до покачването на температурите в следобедните часове да може пожарът да е обграден с просеки и да започне неговото гасене.

Вече има заподозрени за пожара, съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията в Хасково Нина Николова:

Това са двама мъже от Свиленград, които са обработвали земята с трактор. Вероятно прехвръкнала искра е причината за палежа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна