Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Русия ще разпооложи в най-близко време в Крим ескадрила бомбардировачи Ту-22М3, в отговор на изграждането на американската противовъздушна база в Румъния'', пише Взгляд. Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети "Стандарт Ес Ем" във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство, тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, уточнява електронният вестник.  Руските самолети, разположени в Крим, ще могат да нанесат удар по базата в Румъния, без да навлизат в зоната на местната противовъздушна отбрана, уверява ген.-полковник Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски. Бомбардировачите ще могат да поразят всяка цел на румънска територия, подчертава Взгляд.

230 от общо 300 гръцки депутати казаха "да" на втория пакет от мерки, изисквани от международните кредитори, за да стартират преговорите по третия спасителен пакет за Гърция. 63-ма обаче гласуваха с "не", 31 от тях са от СИРИЗА, съобщават вестниците в Атина. Противниците на реформата са проправили пътя към окончателен срив в управляващата партия, коментира вестник Етнос.

След мълчание, продължило няколко месеца, държавната прокуратура в Република Македония излезе с конкретни данни във връзка с изнесените от Зоран Заев подслушани разговори на властта, съобщава скопският Утрински весник. Разследването обхваща цялата върхушка на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, сочи вестникът. Държавният прокурор проверява разговорите на бившия вътрешен министър Гордана Янкулоска от юни 2011 г., в които се говори за уволнение на голям брой лица от МВР и други държавни институции заради политическата им ориентация. Янкулоска е предмет на разследване и за злоупотреби със служители на МВР, които били ангажирани в изборната кампания за нуждите на ВМРО-ДПМНЕ. Цел на разследването са и записите, отнасящи се за малтретирането на бившия министър Любе Бошкоски по време на ареста му, пише Утрински весник.

БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна