Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърден е антракс и при второто умряло животно в Млада гвардия

| обновено на 23.07.15 в 19:00
Снимка: Шевкие Чакър

Положителни са пробите за антракс и от втората умряла крава във варненското село Млада гвардия. Това съобщи варненският областен управител Стоян Пасев след заседанието на кризисния щаб заради заразата от антракс.  Този път мерките бяха взети навреме и животното беше загробено на 2 м. дълбочина до сметището в село Млада гвардия, където възникна заразата. 

Пасев посочи, че всички проби в 23-те заведения във Варна и в региона, чиито кухни бяха затворени вече са изпратени в София в лабораторията на Българската агенция за безопасност на храните. Обещали са от там, че ще работят в събоща и неделя и в понеделник до обед ще е ясно, дали след обеззаразяването на заведенията през нощта има ефект и дали всички проби от там ще бъдат отрицателни. В такъв случай няма да има никакви опасения за зараза.  

Всички изследвани проби от каймата и местните продукти от транжорната, която е затворена в квартал "Аспарухово", където е била разфасована заразената крава, са отрицателни, което означава, че месото, разпространено в заведенията и в един кулинарен магазин във Варна, не е било заразено. 28-те души, които са яли заразеното месо, показаха отрицателни резултати.  

Собственикът на транжорната в квартал "Аспарухово", където е било обработвано месото от заразената с антракс крава, е дезинфектирал редовно, но не достатъчно ефективно. Това съобщи изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев

Собственикът на транжорната е виновен дотолкова, че спрямо законодателството си позволява неща, които противоречат на законодателството. Той няма правото да вкарва каквото и да е здраво или болно нерегламентирано месо вътре за обработка, дори и здраво месо.

Заради заразата с антракс Министерството на земеделието ще започне проверка как служителите в Областната дирекция на Агенцията по храните във Варна са си вършили работата, съобщи министър Десислава Танева.

В Областна дирекция по безопасност на храните във Варна, след приключване на случая, ще наложим най-жестоки санкции там, където има установена вина за това.

От министерството обмислят и законови промени, които да позволяват налагане на санкции на частните ветеринарни лекари, които не изпълняват задълженията си


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна