Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха гласуването на предишния законопроект за промени в Конституцията

Снимка: BGNES

Депутатите гласуваха отпадането от дневния ред на парламента на точката за разискване на първо четене на първоначалния законопроект за изменение на Конституцията, свързан с частта за съдебната власт. Очаква се да бъде внесен договореният вчера законопроект, за който се събират подписи от ГЕРБ, Реформаторксия блок, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт. 167 депутати се обявиха "за", "против" бяха 27 и трима се въздържаха. Точката отпадна по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева и един от вносителите на законопроекта, тъй като днес народните представители трябва да внесат в деловодството на Народното събрание новия законопроект, по който бе постигнато широко съгласие вчера с посредничеството на премиера Бойко Борисов.


Министърът на правосъдието Христо Иванов определи компромиса между партиите като "много добър междинен резултат". Според него е възможно отхвърлените части от първоначалния проект да бъдат разгледани отново между първо и второ четене на Закона.

Преди предложението Чавдар Георгиев от БСП призова да не бъде отменяно гласуването:

Обявихте, че има голям исторически компромис, триумф, дайте възможност на този триумф да се види. Нека се види защо се стигна до тук и каквато каша сте забъркали, да се изсърба. Нека има такава точка. Сведохте Конституцията до махленски пазарлък. Нека не принизяваме конституционализма и парламентаризма до прости политически пазарлъци. Нека не отлагаме тази точка и всеки по разбиранията си да изложи становищата си по законопроекта.

АБВ ще осигури един подпис под новия проект за конституционни промени. Това означава, че ние оставаме в дебата и в усилията за промяна на конституцията, каза лидерът на партията Георги Първанов
Възможно е на първо четене АБВ да гласува "за" проекта, но на второ четене със сигурност ще бъде "против" разпределението на колегиите във Висшия съдебен съвет. Ние сме противници на това "политкомисарите" – тези, които политиците избират в съответните колегии, да доминират или, както е в случая, да имат възможността да блокират прокурорската квота, посочи Първанов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна