Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Геков: Планът "Юнкер" дава нови възможности за инвестиции в икономиката ни


Състоянието на икономиката ни дава възможности за нови инвестиции, а планът "Юнкер" е още един инструмент, чрез който може да става финансирането им. Това каза за "Хоризонт"  изпълнителният директор на Българската банка за развитие Ангел Геков. Той коментира одобрения от Брюксел пакет от основни документи за работата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, популярен като плана "Юнкер", както и за ролята на националните банки за насърчаване. Липсата на инвестиции в икономиката ни в момента се дължи на фактори, на които ние не можем да влияем, казва Ангел Геков:

Виждате ситуации при съседи, в региона. При такава картина, която съществува, всеки инвеститор е внимателен. Това е обяснимо, реално е, няма странични основания, които да възбудят кой знае колко инвеститорския интерес, при условие че все още някои проблеми на съседите ни не са решени.

Планът "Юнкер" дава нови възможности за инвестиции в икономиката ни:

Това е изключителен шанс за българските инвеститори да направят така, че техните проекти да бъдат максимално ефективни и конкурентоспособни. При всички случаи при създаването на такава допълнителна възможност за подкрепа на такива проекти инвестиционният интерес ще нарасне.

Ако един проект е подкрепен и от Българската банка за развитие, това увеличава шанса му да получи финансиране и от Европейския фонд за стратегически инвестиции, посочи още Ангел Геков:

Когато един български проект е подкрепен и с възможността частично да бъде финансиран и от българска страна, той изглежда много по-добре и много по-конкурентно спрямо проект, който изцяло търси финансиране.

По плана "Юнкер" вече бяха одобрени първите проекти, но сред тях нямаше български. Според евродепутата Ева Паунова, това е така, тъй като не сме отправили исканията си директно към Европейската инвестиционна банка, а и подадените в началото на годината български проекти са били по-скоро примерни:

Т.е. от тях няма как някой проект да бъде одобрен. Така, че в момента вече може да се кандидатства. Нашият съвет е към частните компании или към публично-частни партньорства е да започнат да се запознават повече с изискванията на плана. Проектите, които биха получили финансиране, трябва да бъдат високо рискови.

Мненията на евродепутата Ева Паунова и на изпълнителния директор на Българската банка за развитие Ангел Геков можете да чуете в предаването "Събота 150".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени