Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живи тропически пеперуди са най-новата атракция на бургаския Природонаучен музей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Живи тропически пеперуди са най-новата атракция, която предлага на посетителите бургаският Природонаучен музей. Той е първият в страната, който организира такава изложба през миналата година. Това лято посетителите ще могат да видят много повече пеперуди от различни видове. 
90 тропически пеперуди от 9 вида летят в специална зала, където при висока влажност и сред много растителност посетителите могат да наблюдават появата им от какавиди. Насекомите, които се доставят от специални ферми за тяхното развъждане, са представители на видове от Северна и Южна Америка, Африка и Азия, разказва уредникът на музейната експозиция Светла Далакчиева:
От една страна са добре познатите от миналата година пеперуда "сова", "синьото морфо" и пеперудата "сухо листо", които миналата година бяха всеобщите любимци. Поръчали сме нови видове, които да са изненада. Това, което в момента може да се види, нали, много интересно е, една пеперуда, която на английски се нарича "глас уинг", което в превод означава "стъклено крило". Цялото събитие ще трае до края на август и ние сме предвидили още два пъти през август да пристигат нов вид какавиди и да се излюпват, това наистина е една магия.
За атрактивната изложба от бюджета на музея са осигурени 1600 лева, с които са закупени над 300 какавиди. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна