Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До септември се очаква да отвори за туристи и Акрополът на Перперикон

Снимка: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

Продължава големият интерес на туристите към древния скален град Перперикон край Кърджали. Само за май приходите от билети са 35 хиляди лева. Това означава, че туристическият обект спокойно може да се самоиздържа в бъдеще, заяви ръководителят на проучванията в района археологът Николай Овчаров. Открити са и нови сензационни находки.

В момента са наети 90 души от околните селища, които помагат на археолозите. Още в началото на годината правителството отпусна 220 хиляди лева за проучване и реставрация за 2015 година. Усилната работа на археолозите и тази година дава резултат. До септември се очаква изцяло да бъде разкрита за посетителите една от най-впечатляващите сгради - Акрополът на Перперикон. Професор Николай Овчаров:

Ние трябва да свършим Акропола на Перперикон заедно с дворцовите светилища. Тази задача от две-три години виси над нас, но сега вече сме на път да я постигнем и мога да кажа, че съм почти сигурен, че ще успеем да го свършим до десети септември, разбира се, ако е живот и здраве и нещо не се случи.

Днес бяха представени част от последните находки от предмети от Перперикон. Сред тях е и ромфеят, уникален тракийски меч, използван само от траките през древността. В България има само 13 подобни находки. Намерените предмети в Перперикон и околностите вече са 700.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна