Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК отмени решение за Сертифициращия орган на Разплащателната агенция

Снимка: cpc.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието, с което е открита процедура за определяне на Сертифициращ орган за проверка на Разплащателната агенция. От Министерството на земеделието уточниха, че обжалват решението на Комисията.

Избраният одитор трябва да проверява четири финансови години - от 2014 до 2018 година. КЗК обаче реагира по жалба на един от участниците. В хода на проучването се установи, че възложителят се е позовал на насоки на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, чието съдържание не познават, освен това методиката за оценка на предложенията не съответства на изискванията на Закона за обществените поръчки и не дава възможност за обективен избор на изпълнител, смята Комисията.

Въз основа на тези нарушения КЗК отменя решението на министъра на земеделието, с което се открива процедурата за избор на Сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Това всъщност е агенцията, през която минават всички европейски пари за земеделие.

От агроведомството обжалват решението на КЗК пред ВАС и уточняват, че няма краен срок за избор на одитор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна