Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои проверка на имуществото на живеещите в ромския квартал в Гърмен

| обновено на 28.07.15 в 12:00
Снимка: БГНЕС

Жителите на ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен ще трябва да декларират имотното си състояние, семейните доходи и желанието да бъдат настанени във временни жилища. Решението беше взето на заседание на Общинския съвет, който отхвърли предложението на кмета на семействата, чиито къщи ще бъдат съборени, да бъдат предоставени бившите здравни служби в Гърмен и Горно Дряново.

Информацията ще бъде събирана от служители на Общината и дирекция "Социално подпомагане". В декларацията всяко семейство ще трябва да впише дали има жилищни постройки и имоти в България, какви са месечните доходи и дали могат да си позволят закупуване на терени за строителство на законни къщи. Заради досега декларирания отказ на семействата, чиито къщи са съборени, да напуснат квартала, и условието, което поставя общността, ако бъдат преместени, да са на едно място, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е настоял това изрично да бъде упоменато в декларациите:

Колко от тях желаят настаняване, акцентирам върху това, защото постоянно спекулират с темата как да настаним в двете сгради на здравната служба, които бяха предложени от кмета, 800 или 900 човека. Всъщност няма реална информация колко от тях желаят настаняване, така че да ползват общински или държавен имот.

Кметът на общината Минка Капитанова, която беше задължена от централната власт да намери сгради под наем за 22 семейства, преди да бъдат съборени незаконните им постройки, внесе предложение за временен подслон да бъдат пригодени бившите здравни служби в Гърмен и Горно Дряново. След три прегласувания, това бе отхвърлено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна