Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция спряла подготвяните полети между Бурса и Пловдив заради арменския геноцид

Снимка: Николай Кръстев

Според най-близкия политик на консервативния турски президент Реджеп Ердоган, кмета на третия по икономическо развитие град Бурса - Реджеп Алтепе - отношенията между България и Турция не трябва да се превръщат в маша на чужди сили. Според него трябва да се направят инвестиции в българско-турските икономически отношения и проектите в тях.

Алтепе заяви, че най-бързо развиващият се град Бурса е спрял изпълнението на проекта за нискотарифни полети с побратимения си български град Пловдив заради решение на Общинския съвет в града за признаването на арменския геноцид. Алтепе отрече завоалирано пред БНР съществуването на арменския геноцид в Османската империя преди 100 години: 

Преди сто години никой не знае какво се е случило и затова не трябва да се правят изводи. Трябва да се правят общи проекти за развитието на двустранните ни отношения. Случилото се преди сто години не засяга отношенията между България и Турция.

Реджеп Алтепе е високопоставен политик в управляващата консервативна проислямистка партия на президента Ердоган. Въпреки сигналите от основната опозиционна сила, светската Народнорепубликанска партия, че е възможно създаването на голяма коалиция между нея и управляващата партия на президента Ердоган, според Алтепе югоизточната ни съседка се движи към предсрочни парламентарни избори през есента:

Ситуацията е такава, че през ноември ще има предсрочни парламентарни избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна