Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нормален живот на четиричленно домакинство са необходими 2248 лева на месец

| обновено на 28.07.15 в 16:09
Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни е достигнала 294,52 лева, за да си осигури основните разходи за храна и за поддръжка на дома. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България за юни 2015 година.

34 на сто от домакинствата в България живеят под минималната издръжка от 294 лева, но в същото време се отчита намаление от около 6 процента на тези домакинства в сравнение със същия период на миналата година.

561 лева достига издръжката на човек от 4-членно домакинство през второто тримесечие. За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни са били необходими 2 248 лева. Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

С доход над издръжката на живота - 562 лева са около 19,2%, обяви Виолета Иванова от института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

КНСБ продължава да настоява за постепенно повишаване на минималната заплата, докато тя достигне 55 на сто от средната работна заплата. От синдиката предлагат да се повишат заплатите в няколко държавни агенции, където работещите получават много ниско възнаграждение - в структурите на Социалното министерство, Министерството на земеделието, в Министерството на културата, Селскостопанската академия.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров: 

Ние сме представили нашата справка на министъра на финансите. Между 100-120 милиона според нас са необходими, поне минимално да бъдат закърпени и повишени в тези най-изоставащи структури в администрацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна