Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия създава собствена агенция за кредитен рейтинг

До края на годината в Русия ще бъде създадена нова кредитна рейтингова агенцията след обвинения от страна на властите в Кремъл, че последните понижения на суверенния руски кредитен рейтинг от Западните агенции са били политически мотивирани.

Централната банка на Русия обяви, че новата рейтингова агенция е планирано да започне да функционира през четвъртото тримесечие на 2015-а година с капитал в размер на 3 млрд. рубли и равномерно разпределение на нейните акции сред инвеститори, включително банки, застрахователни и управляващите дружества, както и сред други емитенти.

Политиците в страната изразиха становище, че руският пазар се нуждае от силна агенция за кредитен рейтинг с високо ниво на корпоративно управление и опит, който да отговори на интересите на икономиката и да се ползва с доверието както на руските, така и на чуждестранни инвеститори, се посочва в прессъобщение на Централната банка, придружаващо нейното решение.

Руските власти заявиха многократно, че понижаването на кредитния рейтинг на страната по-рано тази година от "Стандард енд Пуърс" и "Мудис" е било политически мотивирано и е отразявало трудните отношения между Русия и Запада, причинени от конфликта в Украйна.

И двете водещи агенции класифицираха преди време руския държавен дълг като неинвестиционен, предотвратявайки по този начин възможността някои големи институционални инвеститори да притежават държавни руски облигации.

Екатерина Трофимова, която понастоящем е първи заместник-председател на руската "Газпромбанк" ще оглави новата кредитна компания, посочва Централната банка на Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна