Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати излязоха на протест срещу поскъпването на тока

| обновено на 29.07.15 в 13:14
Снимка: БГНЕС

В почти цялата страна собствениците на около 1000 предприятия и работниците в тях излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Те искат отлагане на новите цени от догодина, като настояват първо за реформи в енергетиката. Според регулатора обаче няма законово основание за това.

И четирите национално представени работодателски организации, заедно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, се включиха в протеста. Според работодателите известната вече добавка "задължение към обществото", заложена в цената на тока, ще доведе до 20 процента скок в цената.

Бизнесът не е съгласен таксата "задължение за обществото" да се повиши и затова настояват за отлагане на решението на енергийния регулатор, каза Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България:

Ние протестирахме преди три седмици и тогава казахме, че ще има ескалация на протестите, ако не бъдем чути. Очевидно не сме чути. Промяна почти няма в това, което очакваме да бъде като решение, което ни навежда на мисълта, че може би не е стигнало времето. Като не е стигнало времето, да им дадем време, така че да им стигне. Да го отложат с месец, два, три - толкова, колкото трябва, за да се убедим, че всички мерки, които набелязахме, ще бъдат изпълнени, за да може да не се стига до увеличение на тока до момента, в който има либерализация на пазара.


Протестът е в посока даване на аргументи на правителството да убеди КЕВР и Иван Иванов да не вдигат цената на тока. Това все още е възможно. Изтичания по системата, които, ако бъдат спрени, ще бъде запушен дефицитът в НЕК. Като спрем десет такива изтичания, ще намерим 15 милиона. Виждате откъде се намират парите, от крадците и от мафията, точка.

Ние настояваме да има конструктивни преговори. Трябва да се намери верният път, така че да бъде спасена и енергетиката, и индустрията
, каза Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев обясни параметрите на протеста и отговори на въпроса, защо правителството не е предложило всички промени, необходими за ликвидиране на дефицита в енергетиката:

Този протест е много по-мащабен от първия. Включиха се и фирми, работодатели от 30 града в страната. Почти всички браншове са засегнати от евентуално увеличение на цената на тока. Мерките, които заедно със синдикатите предложихме и обсъдихме с правителството, със законодателната власт, гарантират и дават възможност за непромяна на цената на електроенергията до Нова година, когато се очаква влизането на либерализирания пазар. 
И при положение че този пазар е конкурентен, той ще даде истинската цена на ел. енергията, която ние ще приемем. Но дотогава ние не бихме приели административни решения по отношение на ел. енергията, които са утежнени с различни преференциални добавки, с различни финансови тежести, с дългосрочни ангажименти и които рязко ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия, ще доведат до неизпълнение на вече сключени договори, до срив в износа и до свиване на мощности, производства, освобождаване на работна ръка. На нас не ни е безразлично състоянието на енергетиката, но в същото време ние не бихме желали и няма да плащаме далаверите в енергетиката, а чрез цените, това е най-лесният вариант да се прикрият погрешните решения, недалновидните политики в сектора, безстопанствеността и безотговорността в сектора, липсата на всякакви реални реформи, чрез прехвърляне на тежест от едни върху други, в крайна сметка чрез повишение на цените, и ощетена винаги от тази криза в енергетиката остава индустрията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от