Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати протестират срещу поскъпването на тока

Днес работодатели и синдикати протестират срещу планираното поскъпване на тока за бизнеса. Очаква се протести да има в 29 града в страната и в тях да се включат работещите от близо 1000 фирми. Част от предприятията ще спрат работа.

В София се провежда шествие от площада между правителството и президентството, ще премине край сградата, където се помещава Комисията за енергийно и водно регулиране и ще достигне до парламента.

В ефира на БНР тази сутрин Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България каза, че протестите са заради това, че бизнесът не е съгласен с планираното повишаване на таксата "задължение за обществото" и настоява за отлагане на решението на КЕВР по този въпрос.

Вчера  председателят на енергийния регулатор Иван Иванов беше категоричен, че от 1 август ще има нови цени на електроенергията и няма законова възможност решението за тези цени да бъде отложено отново, както иска бизнесът. Иван Иванов цитира Държавен вестник, в който са публикувани промените в Закона за енергетиката, където се посочва, че ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец, което вече е направено.

Иван Иванов обясни още, че на 31 юли КЕВР ще оповести ценовото решение, което ще влезе в сила от 1 август. То ще бъде взето на закрито заседание на държавната регулаторната комисия.

Чуйте прякото включване на Ивайло Николов с информация от началото на протеста.

Очаквайте подробности в програмата на Радио София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна