Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко щъркели спасихме това лято?

Над 500 човека се включиха в конкурса, организиран от Българското дружество за защита на птиците, каза в ефира на Радио София Свилен Чешмеджиев, национален координатор на преброяването на белия щъркел.

Днес изтича срокът, в който могат да се изпращат снимки и информация за спасени щъркели от територията на страната. Номинациите са в 4 категории: за най-много преброени гнезда, най-подробно изследване, най-атрактивна снимка или видео на щъркелово гнездо, спасител на гнездо.

Конкурсът е в рамките на 7-мото Международно преброяване на белия щъркел, което се прави на всеки 10 години.

Свилен Чешмеджиев разказа как се прави преброяването в нашата страна и уточни, че са изминати над 35 000 км, сформирани са над 150 екипа и към днешна дата имаме данни за около 4000 гнезда в България.

По негови впечатления отношението към белия щъркел у нас е доста позитивно, хората им се радват и се отнасят към тях като с техни деца.

Най-големият проблем за вида са т. нар. рискови гнезда (върху ел. стълб). Над 70 % от гнездата са точно такива, което изисква тяхното обезопасяване, за да не се стига до палеж и унищожаване на гнездото.

Разговорът на Симеон Белев със Свилен Чешмеджиев може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна