Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павло Климкин: Русия да започне истински преговори за прекратяване на огъня и стабилизиране на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър на външните работи Павло Климкин призова Русия да започне истински преговори за прекратяване на огъня и стабилизиране на Украйна. Той направи това в интервюто пред Асошиейтед прес.
Климкин каза, че руските военни и специални сили са в пълно командване в контролираните от сепаратистите източни райони на Украйна - Донецка и Луганска области. Като пример Климкин посочи, че преди няколко дни там е бил заловен камион, пълен с руски оръжия и шофиран от руски офицер от специалните сили. Климкин допълни, че сепаратистите устояват, защото руски оръжия и военен персонал преминават границата в източните райони, които правителството в Киев не контролира. Той е категоричен, че международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да имат достъп до всички райони в Донецк и Луганск. Сега те нямали достъп до 50 процента от територията на Донбас.
Външният министър увери, че Украйна ще извърши големи реформи, за да се откъсне напълно от постсъветската действителност, в това число борбата с корупцията и децентрализацията на страната, като целта на реформите е присъединяване към ЕС и европейското семейство.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени