Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали Китов ще бъде предаден на италианските власти за ДДС-измама ще стане ясно след месец

Снимка: БГНЕС

Най-рано след месец ще стане ясно дали на италианските власти ще бъде предаден един от директорите на "Техномаркет" - Николай Китов. Италия иска неговата екстрадиция за участие в ДДС - измама за над 70 000 000 евро.

Китов беше задържан по искане на италианските власти на 7 юли, а след кратък престой в ареста беше пуснат на свобода срещу 10 000 лева.

Софийският градски съд уважи искането на защитата му и даде 30-дневен срок на разследващите в Рим да изпратят по-точен превод на искането за екстрадиция,  за да обяснят по кои текстове от местния закон Китов трябва да бъде разследван.

Според съдия Атанас Атанасов, липсват гаранции, че след като даде показания, Николай Китов ще бъде върнат в България. Бизнесменът отрече да е участвал в схема за ДДС-измами и предупреди, че предаването му на италианските власти ще е удар срещу българския износител, който, за да оцелява на стеснения български пазар, разчита на европейския износ.

Относно бизнеса си с Италия, Николай Китов поясни:

Имаме поръчка от италианска фирма и съответно ние трябва да проверим данъчния номер, според системата и да изпечатаме, че ДДС-номера е активен. Знаете, между фирмите в Европа се продава без ДДС т.е. българската фирма няма никакъв шанс да открадне никакво ДДС.

Китов допълни, че от два дни е наел адвокати в Италия и предположи, че може да е станал мишена заради претенции на местните власти към фирми там:

Странното е, че  съответно износителят по някакъв начин го държат отговорен, че е продавал на тези фирми т.е. на български износител, който е направил един правилен износ за европейските държави, му се вменяват полицейски функции да знае какво правят получателите на стоката в Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени