Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската авиация продължи ударите по бази на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак

Турската авиация продължи ударите по бази на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Нападенията на кюрдски партизани наложиха извънредно положение в редица райони на Източна Турция.

Атаката е била извършена в отговор на терористичното нападение на ПКК срещу жандармерийски участък в Карабулак, при което загинаха двама турски войници. Друг турски войник бе убит от кюрдски екстремисти край Мардин-Мидят.

Три часа продължили ударите на турските изтребители срещу заслони, лагери и оръжейни складове на ПКК, базирани в планината Кандил, които били поразени с лазерно насочвани бомби, съобщиха източниците. В същото време редица южни и източни провинции на страната бяха обявени за зони за сигурност заради зачестилите нападения на кюрдските екстремисти и са поставени под контрола на армията. Въведен е комендантски час, извършват се проверки на документите за самоличност, не се допускат посещения на чужденци. Отцепена е за движение на цивилни лица и автомобили централната пътна артерия Тунджели-Ерзинджан в двете посоки.

В писмено съобщение от валийството областната управа на Тунджели се казва, че пътят е затворен заради терористичните нападения на ПКК и за да не пострадат невинни хора. Не се съобщава докога пътят ще остане затворен. Подобни зони за сигурност бяха обособени в края на 90-те години на 20-и век, когато се водеха най-интензивните сражения между турската армия и кюрдските терористи. Тогава се наричаха области с извънреден режим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна