Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитната перспектива на Европейския съюз до негативна от стабилна

Агенция "Стандард нед Пуърс" понижи своите кредитни перспективи за Европейския съюз до негативни от стабилни, след като еврозоната се зае да оказва нова финансова подкрепа на Гърция и с оглед решението на Великобритания да проведе референдум за бъдещото си членство в съюза.

Решението означава, че водещата кредитна агенция може да понижи настоящия рейтинг на ЕС на ниво от "АА+" в рамките на следващите две години.

Многократното използване на финансовия баланс на ЕС за осигуряване на финансиране на високорискови членки на съюза (най-вече на Гърция) без отделните страни-членки да допринасят с реален капитал, беше една от причините за нашето решение, съобщава "Стандард енд Пуърс".

Агенцията също така заяви, че очаква Европейският блок да осигури гаранции при евентуални първоначални загуби на кредитите в рамките на така наречения "план Юнкер". Планът на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да спомогне за стимулиране на европейската икономика, осигурявайки държавни гаранции за привличане на инвестиции за структурно значими проекти в размер на общо 315 млрд. евро в рамките на следващите три години.

"Стандард нед Пуърс" също така изрази загриженост и относно желанието на Великобритания да преформулира ролята си в Европейския съюз. Преди време консервативният британски премиер Дейвид Камерън заяви, че ще води кампания за оставане на Великобритания в ЕС, но само ако бъдат предоговорени условията за нейното членство в Съюза, целящи по-голям държавен суверенитет.

Агенцията цитира своите негативни перспективи за кредитните рейтинги на Великобритания и на Франция като причина за снощното решение, тъй като след Германия, те осигуряват най-голям принос за бюджета на Европейския съюз. Трите държави допринасят общо с около 70% към европейския бюджет, докато Великобритания и Франция допринасят с до 31% към БВП на ЕС и с около 39% към бюджета на Съюза, посочва кредитната агенция.

Без да има директно предоставяне на свеж капитал, ЕС се осланя единствено на бюджетните си източници, за да покрива своите задължения, предупреди "Стандард енд Пуърс".

Откакто "Стандард енд Пуърс" намали топ кредитния рейтинг на Финландия през 2014-а година, едва четири от всички 28 страни-членки имат най-висок рейтинг на ниво "ААА".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна