Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова стачка на авиодиспечерите в Гърция

Вечерният полет Атина–София–Атина ще закъснее с 2 часа

| обновено на 05.08.15 в 11:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка на гръцките авиодиспечери промени часовете на много полети, а други отмени напълно за днес.

От летище София съобщават, че вечерният полет Атина–София–Атина ще закъснее с 2 часа, тоест в 19:25 ч. ще кацне самолетът от Атина, а полетът за гръцката столица ще бъде изпълнен в 19:55 ч.

Гръцките авиодиспечери за първи път провеждат стачни действия в разгара на туристическия сезон. Синдикатът се опита няколко пъти да преговаря с правителството. Исканията са за финансиране на нови системи за приземяване и назначаване на още екипи по контрол на въздушния транспорт. Досега няма отговор, нито някакво решение от страна на правителството, коментират от синдиката във връзка с причините за днешната стачка. Променен е изцяло трафикът за днес. След 18 часа ще излетят част от самолетите, останалите полети се отменят. Стачката засяга всички летища на Гърция.

В Атина продължават преговорите с екипите на кредиторите по споразумението, което трябва да се подпише до 20-и август, за да покрие Гърция задълженията си по заема. Днес е срещата с министрите на финансите и икономиката. Кредиторите настояват за спешна приватизация на гръцките летища, което предполага, че днешната стачка няма да е последна. От вътрешната опозиция в СИРИЗА депутатите, които са против приватизацията, призоваха гърците да реагират с протести.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна