Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 варненци блокираха пленарната зала на община Варна

| обновено на 05.08.15 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Общинския съвет във Варна започна с близо три часа закъснение, след като над 400 протестиращи граждани окупираха пленарната зала на общината заради нерешени проблеми на града.  

Рано сутринта пред сградата на общината имаше най-малко седем групи протестиращи – всеки със своя проблем. Най-многобройни са тези, които искат отмяната на подробния устройствен план на квартал "Чайка", където е предвидено ново застрояване, срещу което хората са против. 

Друг невралгичен проблем остава планът за интеграция на ромите, както и на уязвими в социално положение българи, които живеят при същата ситуация. Предвижда се изграждането на жилищен блок в квартал "Възраждане" за над 200 семейства, който хората подозират, че ще бъде населен изцяло с ромски семейства. Тази точка отпадна от дневния ред. С много трудности започна заседанието на Общинския съвет.

Другият проблемен момент – това е фирма "Градски транспорт", която трябва да остане единствен превозвач и монополист на територията на общината във връзка с реализацията на проекта за интегриран градски транспорт. Хората от другата фирма реагираха бурно, като казаха, че остават без работа въпреки обещанията да ги вземат в общинското дружество. 

Кметът на Варна Иван Портних в началото беше посрещнат доста бурно от протестиращите в залата, след което беше изслушан и каза, че ако днес заседанието не се проведе, защото това е една от последните сесии, общината може да изгуби над 150 млн. лева по европейски програми, които са изключително важни за града, свързани с неговата инфраструктура и посочи, че наистина гражданите са негови работодатели и той ще се отчете пред тях, но трябва да позволят на съветниците да работят. 

Ситуацията пред сградата на общината се успокои, но въпреки това хората посрещат с ръкопляскания или освирквания всяко изказване на Общинския съвет, като казват, че вече няма да позволят някой от тяхно име да взема решения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна