Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно преди 70 години САЩ пускат атомната бомба в Хирошима

| обновено на 06.08.15 в 07:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 6 август преди 70 години американски бомбардировач пуска атомна бомба над японския град Хирошима.  Над 70 хиляди души загиват на място, а още толкова умират до края на 1945 година. Три дни след Хирошима, атомна бомба поразява и град Нагасаки. Двете унищожителни нападения слагат бързо край на Втората световна война, но на огромна цена, споделя Кейко Огура - оцеляла от Хирошима:
Американци са ми казвали: ако не беше бомбата, е трябвало да си направиш харакири, да се самоубиеш. Това е ужасяващо оправдание.

С възпоменателни церемонии в "Парка на мира", Япония почете паметта на загиналите преди 70 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима. Точно в 8 часа и 15 минути местно време, часът в който на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, над Хирошима се разнесе камбанен звън, който отмерваше минутата мълчание в памет на жертвите.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие и добави, че догодина в Хирошима ще се състои среща на министрите на външните работи на страните от Г-7, на която ще се обсъжда и темата за ядреното оръжие:
Япония ще продължи усилията си да създаде свят без ядрени оръжия. Ще направим това със сътрудничеството както на ядрените сили, така и на тези, които нямат атомни оръжия.

Кметът на Хирошима за пореден път покани президента на Съединените щати да посети града и да се срещне с хора, преживели тази трагедия, да чуе историите на оцелелите. Десетилетия след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки събитията там са представяни като "необходимо зло" и нито един действащ американски президент не е посещавал японските градове  Повечето фотографски и видеоматериали от разрушенията и пораженията върху хората остават засекретени до 80-те години на 20-и век.

Единствената оцеляла сграда в епицентъра на бомбата сега е известна като Мемориала в Хирошима и въпреки възраженията на китайските и американски власти е вписана в списъка на ЮНЕСКО на Световното наследство като "символ на най-разрушителната сила, създавана от човечеството." 
         

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени