Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пищен парад беше открито разширението на новия Суецки канал

| обновено на 06.08.15 в 17:52
Абдел Фатах ас Сиси откри официално канала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С пищен парад на кораби в Египет беше открито разширението и новото трасе на Суецкия канал, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Над корабите, преминаващи през Суецкия канал, прелетяха военни хеликоптери и самолети.

37 километра от трасето са изцяло нови, а 35 километра представляват разширение на стария канал. Строежът, приключен за една година, струваше 9 милиарда долара. Според Кайро разширението на Суецкия канал ще позволи удвояване на трафика на кораби през него до 2030 година. Дневно 97 кораба ще минават през канала, в сравнение с 49 сега. Новият канал, добавен към стария, ще позволи движение в две посоки и така ще се намали от 18 на 11 часа времето, през което корабите се изчакваха досега.

За тържественото откриване днес в град Исмаилия бяха поканени държавните ръководители на Франция и още няколко държави. За сигурността им се грижат 10 хиляди полицаи и войници.
 Началото на церемонията бе дадено лично от президента Абдел Фатах ас Сиси, който преведе яхтата "Ал Махруса" (в превод от арабски – "Спасявания" – един от епитетите на Кайро) по новото трасе в района на пристанището на Исмаилия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна