Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят на възрастен мъж в Борисовата градина остава за постоянно в ареста

| обновено на 06.08.15 в 18:33

30-годишният Борис Петров, обвинен за нападението над възрастен мъж в Борисовата градина, остава окончателно в ареста.

Според Софийския градски съд, непровокираният с нищо побой над 67-годишния Красимир Иванов пред очите на двамата му внуци през деня в центъра на София  характеризира действията на Петров като изключително дръзки и арогантни и затова най-адекватната мярка за неотклонение е "задържане под стража".

След като чу решението Петров шумно репликира съдебния състав, на което съдия Петя Крънчева реагира с остра забележка. В другия край на съдебната зала шумен коментар с обвинения в корупция направи близка на задържания:
Убийци ги пускат с гаранция от 500 лв. И това ако е съд български.

Тримата градски съдии бяха категорични, че това да нападне непредизвикал го с нищо възрастен мъж, при това на два пъти, да го направи на светло след употреба на алкохол и на публично място и то пред погледа на внуците му е емблематичен пример за хулиганство. В мотивите си магистратите цитираха и реплика на едно от децата: Дядо, бягай, че ще ни убие и заключиха, че извършеното от Борис Петров е с висока степен на обществена опасност, с което не се съгласи защитата му, адвокат Мария Глушкова:

Задържането следва да се обоснове от доказателствата, а такива доказателства налични няма,
подчерта Глушкова. Прокуратурата укрива доказателства към настоящия момент. Аз си го обяснявам единствено и само с целите, които прокуратурата си е поставила да задоволи общественото напрежение. Не са приложени тези доказателства. /.../ Аз апелирам към прокуратурата, към полицията, нека да намерят истинския извършител. Да не задоволяват обществения интерес в лицето на моя подзащитен. Тук общественият интерес обосновава задържането, което е извън правната сфера.

Глушкова допълни, че в инкриминирания час нейният подзащитен не е бил на мястото на инцидента, за което има множество доказателства. Според нея Петров е разбрал за случая от медиите:

Считам, че персонално трябва да се носи отговорност за неправомерни задържания. В случая твърдя, че задържането на Борис е неправомерно.


Адвокат Глушкова заяви още, че в първия възможен законов срок ще поиска клиентът ѝ да бъде освободен от ареста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна