Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открадната цигулка "Страдивариус" бе намерена след 35 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското ФБР е върнало на собствениците цигулка "Страдивариус", открадната преди 35 години от известния музикант от полски произход Роман Тотенберг след концерт през 1980 година.

Цигуларят, починал преди 3 години, без повече да види инструмента, купува цигулката през 1943 година и свири само на нея до момента на кражбата. Инструментът изчезва от гримьорната му, докато приемал поздравленията на публиката. Открита е, след като съпругата на крадеца я дава за оценка след неговата смърт.

Самата цигулка, която носи името "Амес Страдивариус", е създадена през 1734 година от Антонио Страдивариус и е една от около 550-те музикални инструмента на великия лютиер, запазени до днес. На търг може да се продаде за милиони долари.

Оценителят на инструмента Филип Инджеян, в чийто ръце попада инструментът, преди да бъде предаден на властите, разказва:

Когато човек срещне подобен инструмент от първа ръка, сякаш се среща със свой роднина. Веднага можеш да го познаеш. Когато видях тази цигулка, преживях момент на "Еврика".

Нина Тотенберг, дъщеря на законния собственик на цигулката, коментира пред Би Би Си какви са плановете на семейството:

Цигулката ще бъде продадена на някой известен музикант и да се надяваме, че нейният прекрасен и вълнуващ глас ще зазвучи в концертните зали по целия свят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени