Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът в Копривщица очаква над 400 000 души

Снимка: БГНЕС
Хиляди българи се стекоха на поляните край Копривщица за откриването на 11-ия Национален събор на българското народно творчество, който отбелязва и 50 години от своето създаване. Българи от цялата страна и много чужденци, пременени в традиционни български носии са из цялата местност Войводенец, където от днес до неделя се провежда събора. Патрон на тазгодишното издание е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която откри събитието на една от седемте сцени, предвидени за участниците, които се очаква да бъдат над 18 000. В рамките на трите дни на събора се очаква през Копривщица да минат над 400 000 души посетители.

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор в рамките на трите дни на събора. На специално създадената улица на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

В звуковия файл може да чуете кратка звукова картина от откриването на събора в Копривщица. Церемонията започна с изпълнения от различните фолклорни области на страната и продължи с изказвания на кмета на Копривщица и генералния директор на ЮНЕСКО.

Чуйте ...


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна