Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват ловния сезон за пернат дивеч

Ловният сезон за пернат дивеч се открива днес. Инж. Румен Янкулов от Агенцията по горите съобщи, че официално регистрираните у нас ловци са над 148 000. Той посочи, че за последните две години е имало 7 нещастни случая с пострадали по време на лов. По-късно заместник-министърът на земеделието Георги Костов ще представи обръщение на Ловния съвет - консултативен орган, свързан с управлението на ловното стопанство в национален мащаб -  за спазване на мерките за безопасност по време на такива занимания.

Румен Янкулов посочи, че миналата година са били проверени почти 4 800 ловни дружинки, констатирани са 55 случая на бракониерство. Той обясни, че наказанията за бракониерите са глоби, конфискуване на оръжието и отнемане правото на ловуване за срок от 1 до 3 години, но отбеляза, че делата срещу тях вървят трудно:

Повторно деяние вече отива под ударите на закона като престъпление. Много трудно се получава с осъждането на бракониерите, защото намират винаги вратички по  време на съдебните дела и в повечето случаи се отървават от съдебно наказание. Има и осъдени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени